4 Haziran 2010 Cuma

EDEP VE GÖRGÜ




Bazı insanlar vardır, görmüş geçirmiş dersiniz. Yaşla da alakalı değildir kültür, görgü, eğitim seviyesiyle de, ekonomik durumla da... İçten gelmesi gerekir herşeyden önemlisi.

70 yaşındaki kapıcı bir kadın da çok görgülü olabilir, 23 yaşındaki bir genç kız da..
60 yaşında üniversite mezunu bir kadın da görmemiş olabilir, 35 yaşındaki bir işadamı da...

Birileriyle bir topluma girdiğinizde yanınızda kültürden yoksun insanlardan biri varsa, kendinizi güvensiz hissedersiniz. Çünkü nerede ve nasıl davranacaklarını kestiremezsiniz. Bir hareket sizi rezil etmeye yeter. Bazı insanlarda vardır ki, görünüşünden iki kelimeyi bir araya getiremez dersiniz, ağzını açtığında yüzünüzde güller açar.

Görgüsüz insanların en büyük hatası bunun farkında olmamalarıdır. Bu yüzden yaptıklarından utanç duymazlar, hatta bazen bile bile yapabilirler. İşin en ilginci yanındaki güngörmüş kişiler onların adına utanır. Ne enteresan bir çelişkidir bu. Utanç duyulacak harekete maruz kalan kişi, yetmezmiş gibi bir de karşı taraf adına utanır. Şimdi bu görgüsüz kişiye niye böyle bir şey yaptın diye sorsan ne geçicek eline..

Olay şu: "Deveye sormuşlar boynun neden eğri diye.. o da cevap vermiş nerem doğru ki.."

Hey gidi Adab-ı Muaşeret... Varsan varsın, yoksan yok..

1 yorum:

cadiicc dedi ki...

bazı insanlar vardır umursamaz ve "cool" olduklarını düşünürken görgüsüz olduklarının farkına varmazlar... bazı insanlar vardır çok soğukkanlı olacağım derken kendilerini rezil rüsva ederler.. o adab-ı muaşeret varya anlayana ... aynı atalarımız dediği gibi" anlayana sivrisinek saz anlamayana davul zurna az.."